Mașină de recoltat usturoi căpățâni

Mașina de recoltat usturoi căpățâni dislocă planta din sol, o curăță parțial de sol, taie tulpina la lungimea aleasă și o depozitează în saci sau în box-paleți.

Toate mașinile de recoltat usturoi căpățâni sunt dotate cu sistem hidraulic independent cu pompă acționată de la priza de putere a tractorului. Toate mecanismele sunt acționate de motoare hidraulice.

Conveiorul de plante are două curele de transport și un sistem de scuturare pentru îndepărtarea solului acționate de motoare hidraulice.

Ridicătoare de plante care permit ridicarea tulpinilor și alinierea plantelor pentru ușurarea colectării și preluarea de către curelele de transport.

Un alt set de curele aduc plantele în dreptul unui cuțit disc cu turație mare care taie tulpinile la o înălțime ce poate fi reglată. Căpățânile de usturoi sunt preluate de un conveior cu bandă și duse spre zona de colectare în sac sau box-palet.

Un brăzdar este folosit pentru tăierea sistemului de rădăcini și dislocarea căpățânii de usturoi din sol. Această operație este urmată de ridicarea plantei spre curelele de transport. Poziția și adâncimea de lucru a brăzdarului sunt reglate hidraulic.

În drum spre zona de împachetare căpățânile de usturoi trec peste o banadă transportoare cu tije pentru eliminarea reziduurilor de frunze și a bulgărilor de pământ.